Dacora dignette

Dacora Dignette je manualni 35mm fotoaparat proizveden u Njemačkoj, proizvodio se 60-tih godina 20 st. Postoji nekoliko serija tj modela ovog fotoaparata, oni sa malo naprednijim postavkama poznati su pod nazivom Super Dignette, a neki potpuno manualni i jednostavni poput ovog primjerka kojeg posjedujem poznati su koa Dignette ili Dignette S. Naprednije verzije imale su pomično tražilo (rangefinder) i ugrađeni svjetlomjer dok su se jeftinije i jednostavnije verzije oslanjale isključivo na znanje fotografa.  Ilford, tvrtka koja je danas poznata po proizvodnji negativa, rebrandirala je nekoliko modela ovog fotoaparata i prodavala pod imenom Ilford sportsman.

dsc_8412

Dacora Dignette koji posjedujem napravljena je od metala i presvučena je umjetnom kožom. Jedini plastični dijelovi su okvir tražila i prsten kojim se namješta otvor blende. Raspon blende je od oku ugodnih F2.8 pa sve do F22. Centralni zatvarač sa tri listića nalazi se u kvalitetnom  45mm Color-Subitar objektivu. Najmanji prsten na objektivu služi za izoštravanje, srednji određuje brzinu zatvarača koja se kreće od B(bulb) moda pa onda od 30/sec do 250/sec. Najveći prsten služi za određivanje otvora blende za koji smo rekli da ide od F2.8 do F22. Između prvog i srednjeg prstena nalazi se skala koja nam pomaže kod izoštravanja.

dsc_8397

Uz objektiv na prednjoj strani nalaze se i okidač te priključak za sinkronizaciju bljeksalice. Na dnu fotoaparata nalaze se navoj za stativ, serijski broj, brojač okidanja i gumb za otpuštanje ručice za prematanje  filma. Ručica za prematanje nalazi se na vrhu fotoaparata s lijeve strane, u sredini je utor za bljeskalicu, a na desnoj strani je skala kojom namještamo iso (ASA) tj više nam služi kao podsjetnik koji film koristimo. Na skali možemo označiti iso vrijednost ili jednostavno koristimo li negativ ili dijapozitiv film. Na stražnjoj strani fotoaparata nalazi se ručica za namatanje filma i tražilo. Tražilo je veliko i svijetlo, a u njemu su i oznake koje nam pokazuju što mi vidimo kroz tražilo i pomoćne oznake koje nam pokazuju što zapravo objektiv vidi tako da lakše izbjegnemo greške kod kadriranja poput odrezanih glava.

dsc_8386

Ovaj fotoaparat naslijedio sam od bakinog supruga, nakon njegove smrti. Ovaj fotoaparat iako dosta malen lijepo leži u ruci, zbog metalne izrade nije prelagan ali to samo pomaže pri stabilizaciji kod fotografiranja sporijim brzinama. Zbog potpuno manualnih kontrola možda i nije najbolji odabir za početnike no uz veliki otvor blende pogodan za portrete i veliku brzinu okidanja za neke objekte u pokretu, vjerojatno će veliki postotak fotografija ispasti baš kako želite.

dsc_8373

Leave a comment

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑