How TU BE in

Ponukan nedavnim odlaskom video prezentera Kai Wonga sa YouTube kanala DRTV te odlaskom njegovog kolege i prijatelja Loka odlučio sam se osvrnuti na YouTube kanale koje bi po mom skromnom mišljenu fotografi, nebitno jesu li to amateri ili profesionalci, trebali pratiti. Ovo je zapravo moja lista pretplata na kanale ali mislim da ovi kanali pokrivaju sve što bi svakom fotografu trebalo kako bi bio u tijeku svjetskih zbivanja na polju foto industrije, a neki kanali mogu poslužiti i za edukaciju ili inspiraciju što i kako fotografirati.

No da se ukratko vratimo na odlazak Kai-a i Loka. Kai je prvi otišao i objavio kraj suradnje s DRTV-om. Iako se u zadnje vrijeme sve rjeđe pojavljivao u videima, većini je prestanak suradnje i njegov odlazak u solo vode bio šok. Odlazak Loka je isto tako bio neočekivan, pogotovo jer je Lok i dalje radio na skoro svakom videu s novim prezenterima Ianom i Warrenom, koji ujedno rade i na dijelu kanala zvanom Analog rev u kojem se često recenziraju stariji tj kako i naziv kaže analogni fotoaparati.

Kai i Lok su u svojoj pozdravnoj izjavi rekli kako je i za njih ovo bilo iznenađujuće brza i nagla odluka i zapravo ne navode neke stvarne razloge odlaska. Oboje su rekli kako problem nije suradnja s ekipom DRTV te da su se svi rastali u najboljim odnosima. Kai i Lok imaju svoje zasebne kanale na kojima će sad raditi a Lok je dao nagovijestiti da će vjerojatno surađivati s Kaiem na novom kanalu. S obzirom na to da su njih dvoje bili zaštitna lica DRTV-a i sudeći prema većinom pozitivnim komentarima na njihovim zasebnim kanalima, sumnje u njihov uspjeh uopće nema. Kakva sudbina čeka DRTV kanal bez njih to će se tek vidjeti u sljedećim videima.

 

best_tv_show_ever_by_d_u_d

 

Da se vratimo na glavnu temu blogposta: Što pratiti na YouTubeu kako bi bili i ostali in. YouTube je fenomen kojem se ne nazire kraj i svatko tamo može pronaći nešto za sebe pa tako i fotografi.

Neki od svjetski poznatih kanala koje i sam pratim su gore spomenuti DRTV, Camera store TV, B&H (jedna od najpoznatijih trgovina foto opreme u S.A.D.) , Matt Granger, Fro Knows Photo, Art of Photography, Karl Taylor itd…

No kako bi odabir što gledati bio lakši kanali se mogu podijeliti u kategorije prema potrebi gledaoca.

Za najnovije recenzije opreme tu su DRTV, Camera store TV, B&H,Matt Granger i Fro Knows Photo. Većina ovih fotografa pokušava ostati objektivna pri recenziranju čak i kada ih tvrtke sponzoriraju, većini to manje-više i uspijeva iako se nekad vidi naklonost nekom proizvodu ili proizvođaču.

 

D500_16_80E_back34l

 

Ako vas zanima edukacija ili teorija fotografije odličan kanal je B&H. Na njihovom kanalu skoro svaki tjedan izađe bar jedan seminar nekog uspješnog fotografa ili nekog od sponzora, te se uz njih može naučiti ne samo tehnička nego i ona ljudska umjetnička strana fotografije. Ako vas pak zanimaju praktični tutoriali onda je tu Karl Taylor, istina je da njega sponzorira Broncolor (proizvođač rasvjete) no izazov je tu da njegove ideje provedete u djelo s onim što imate na raspolaganju, a njegovi tutoriali mogu poslužiti kao smjernice.

 

orange-blues

Kad smo već kod toga da koristimo samo ono što je na raspolaganju onda je tu Matt Granger koji je cijelu jednu seriju videa (Budgetography) posvetio tome da prikaže kako uz stariju i jeftinu opremu dobiti dobre rezultate. Za početnike u fotografiranju tu je i Mike Browne koji također na jednostavan način pokušava objasniti kako na fotografiji dobiti ono što želimo. Ako vas zanimaju Photoshop i Lightroom tutoriali onda je tu Aaron Nace i njegov kanal Phlearn. Osim tutoriala koji se plaćaju (na njegovoj webstranici) na svom YouTube kanalu često objavljuje detaljne korak po korak tutoriale koje je lako pratiti.

Većina tih fotografa uz edukativne i informacijske sadržaje nude i puno zabave, te npr. jednom tjedno vode emisiju iz svog studia (ureda), neki vode i vlog (video blog). Neki od njih su Matt Granger, Fro Knows Photo, Tony i Chelsea Northrup.

Ako se želite baviti uličnom fotografijom onda je za vas Eric Kim photography. Iako se osobno ne slažem s njegovim stilom i načinom fotografiranja, neka njegova razmišljanja vam mogu pomoći u pobjeđivanju straha od fotografiranja na ulici.

 

DSCF3041 copy

 

Nažalost hrvatskih kanala koji se bave fotografijom nema ili ih barem ja nisam pronašao. Što nas zapravo ne mora začuditi jer većina stranih fotografa koji imaju svoj video kanal i predstavljaju foto opremu, surađuje sa sponzorima ili posjeduje skupocjenu opremu, a znamo i sami da je kod nas do najnovije opreme teško doći pa makar i samo za isprobavanje.

Leave a comment

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑